2opinion

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια ανατομική περιοχή στην παλαμιαία πλευρά του καρπού, μέσα από τον οποίο περνούν 9 τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο πριν δώσει τους κλάδους του στα δάκτυλα.

Η στενή σχέση αυτών των δομών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ασκούμενης πίεσης στο μέσο νεύρο ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε διαταραχές του θυρεοειδή, σε καπνιστές, με κατάχρηση αλκοόλ, σε διαβήτη και κυρίως κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη του καρπού από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η πίεση του μέσου νεύρου οδηγεί σε αισθητικές διαταραχές (αιμωδίες) στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου, ενώ οι κινητικές διαταραχές, η ατροφία του θέναρος (η περιοχη της παλάμης κεντρικά του αντίχειρα) και η αδυναμία (οι ασθενείς περιγράφουν να τους «πέφτουν» αντικείμενα από τα χέρια) είναι σημεία πιο σοβαρής και μακροχρόνιας πίεσης.  Αυτά τα συμπτώμαστα αποτελούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

 

Παρά το συνηθισμένο και απλό της διάγνωσης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, έχει μεγάλη σημασία η αναγνώριση παρόμοιων συμπτωμάτων πίεσης του νεύρου σε σημεία πιο κεντρικά από τον καρπό (όπως στον αγκώνα ή τον ώμο) η ύπαρξη των οποίων δηλώνει παθολογία και σε άλλη περιοχή (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στον αυχένα, πίεση του νεύρου σε άλλα σημεία) τα οποία αν δεν αναγνωρισθούν θα οδηγήσουν σε ανεπαρκή (αν όχι καμμία) ανακούφιση από τα συμπτώματα. Το ηλεκτρομυογράφημα δεν είναι απαραίτητο, αλλά επιβεβαιώνει τη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Η πρώτη θεραπεία σε έναν ασθενή με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η συντηρητική με την τροποποίηση των δραστηριοτήτων, την εφαρμογή ενός νάρθηκα (κυρίως τη νύκτα), τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και πιθανώς την έγχυση μικρής ποσότητας κορτικοστεροειδούς, η οποία προσφέρει σε ορισμένους ασθενείς παροδική ανακούφιση. Όταν όμως τα συμπτώματα παραμένουν, χρειάζεται η πραγματοποίηση μιας μικρής επέμβασης. Η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει την διατομή του συνδέσμου που προκαλεί την πίεση και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Η επέμβαση της αντιμετώπισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα δεν απαιτεί την παραμονή του αδσθενή στο νοσοκομείο.  Ο ασθενής παραμένει μετά την επέμβαση με το άκρο σε περίδεση για 10 ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι άριστα απο τη χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα με τον ασθενή να νιώθει άμεση ανακούφιση από την πίεση και να αποκτά πάλι τη δυνατότητα ισχυρής σύλληψης εντός 4-6 εβδομάδων.

 

Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video