2opinion

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πλέον μια πολύ συχνή αιτία προσέλευσης ασθενών στο ορθοπαιδικό ιατρείο. Η επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρκετά συχνά, αλλά παραμένει μια επέμβαση με υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς γόνατος.

Οι πιθανές δυνατές τεχνικές της συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού είναι πολλαπλές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Πάντα όμως η τεχνικής αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση αυτόλογου τενόντιου μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή, και σε καμία περίπτωση συνθετικά ή πτωματικά αλλομοσχεύματα.

Οι πιθανές δυνατές τεχνικές της συνδεσμοπλαστικής του πρόσθιου χιαστού είναι πολλαπλές και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Στα αρχικά ασυμπτωματικά στάδια η ασθενής πρέπει να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με παρακολούθηση και άμεση αλλαγή των υποδημάτων. Πρέπει να εφαρμόζονται άνετα και μεγαλύτερου μεγέθους υποδήματα, τα οποία να μην είναι στενά και μυτερά, καθώς και να έχουν υποστήριξη της ποδικής καμάρας ώστε να εμποδίζεται η προς τα έξω απόκλιση του πέλματος (πρηνισμός). Τέλος, θα πρέπει να επιλέγονται υποδήματα με άνετο και μαλακό πρόσθιο τμήμα με στόχο τη μείωση των φορτίων στο πρόσθιο πόδι.

Δηλαδή, αν είναι αυτόσπορ τύπου ποδόσφαιρου, όπου χρησιμοποιούνται οι οπίσθιοι μηριαίοι για την έσω στροφή της κνήμης, τύπου μπάσκετ, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως ο τετρακέφαλος και ο επιγονατιδικός για τα άλματα, αν είναι σπορ ή δραστηριότητα όπου ο ασθενής είναι με λυγισμένα γόνατα στο πάτωμα, κλπ.

Αυτό, δηλαδή που κάνουμε είναι μια εξατομίκευση της επέμβασης «στα μέτρα» του κάθε ασθενή («menu à la carte”). Ο ασθενής που είναι 20 χρονών και έχει δραστήρια αθλητική ζωή δεν είναι ο ίδιος με τον ασθενή 55 ετών που περιστασιακά αθλήθηκε ή τραυμάτισε τον πρόσθιο χιαστό του σε ένα τροχαίο. Συνεπώς οι 2 αυτοί ασθενείς χρειάζονται και διαφορετική προσέγγιση καθώς και διαφορετική χειρουργική τεχνική.

Άλλα κριτήρια για την επιλογή της τεχνικής της αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η ηλικία το φύλο και το είδος των δραστηριοτήτων. Ο αθλητής του Σαββατοκύριακού έχει άλλες απαιτήσεις από το γόνατό του από τον επαγγελματία αθλητή και ίσως χρειάζονται και διαφορετική χειρουργική προσέγγιση.

Τέλος, ο πιο σημαντικός παράγοντας για της τεχνικής της αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι ο βαθμός της αστάθειας που έχει ο κάθε ασθενής. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας εργαλεία, τεχνικές και κλινικές δοκιμασίες ώστε να διακρίνουμε τους ασθενείς εκείνους που έχουν υπερβολική αστάθεια και χαλαρότητα στο γόνατό τους μετά από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, και κινδυνεύουν με νέα ρήξη του μοσχεύματος αν αντιμετωπισθούν με μια συμβατική επέμβαση αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιούμε συμπληρωματικά βήματα στην επέμβαση του πρόσθιου χιαστού ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό γόνατο.

Ο χειρουργός Π.Γ. Νταγιόπουλος έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες γύρω από τις διαφορετικές τεχνικές αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που χρησιμοποιεί, πότε και σε ποιες περιπτώσεις τι εφαρμόζει και τα είδη των επεμβάσεων ανάλογα με το βαθμό αστάθειας μετά από ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video