2opinion

Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις παγκοσμίως και μια από τις επεμβάσεις που πραγματοποιείται με άριστα αποτελέσματα εδώ και δεκαετίες.

Είναι αληθές ότι η η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου και οι χειρουργικές τεχνικές με ελάχιστη ή χωρίς τραυματισμό των μυών, μας επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενή. Οι προσπελάσεις που συνηθέστερα χρησιμοποιούμε στην πλειοψηφία των ασθενών (εκτός από περιπτώσεις αντενδείξεων) είναι οι πρόσθιες-πλάγιες προσπελάσεις. Κατα αυτές τις ελάχιστα ή ατραυματικές τεχνικές – όπως λέγονται – (minimally invasive surgery) δεν τραυματίζονται οι γλουτιαίοι μυς της περιοχής, με αποτέλεσμα την γρηγορότερη κινητοποίηση, βάδιση και αποκατάσταση των ασθενών.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: ποιά επέμβαση, ποιά χειρουργική τεχνική?

image0044

Παρόλα αυτά οι ελάχιστα επεμβατικές και ατραυματικές χειρουργικές τεχνικές αυτές δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς για διάφορους λόγους, όπως η πολύ συχνή στην Ελλάδα συγγενής δυσπλασία του ισχίου, η παχυσαρκία, κλπ. Επίσης, οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν μακρά εκπαίδευση και εξοικείωση από τον χειρουργό. Κάθε επίσης χειρουργική τεχνική έχει πλεονεκτήματα, αλλά και σοβαρούς περιορισμούς ή ακόμη και σπάνιες- αλλά πιθανές – επιπλοκές. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου παραμένει μια σοβαρή επέμβαση ανεξαρτήτων της θέσης και του μήκους της χειρουργικής τομής, που φαίνεται να έχουν μικρό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, η καλύτερη χειρουργική τεχνική είναι αυτή που γνωρίζει καλά ο χειρουργός να κάνει. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια στους νέους ορθοπαιδικούς, οι πρόσθιες-πλάγιες χειρουργικές τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου με ελάχιστο ή χωρίς τραυματισμό των γλουτιαίων μυών μάς δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορη κινητοποίηση και άμεση βάδιση των ασθενών από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.

Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video
Click to play video