Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Π. Γ. Νταγιόπουλος - 2opinion

Περιπτώσεις Παθήσεων

Η ρομποτική χειρουργική στην αρθροπλαστική

December 23, 2019 | By |

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική με το νέας τεχνολογίας σύστημα ROSA

Τα τελευταία χρόνια η χρήση ρομπότ έχει μπει και στην χειρουργική ορθοπεδική και πιο συγκεκριμένα στην αρθροπλαστική. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το ROSA είναι ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς, το οποίο επιτρέπει την ολική αρθροπλαστική με υψηλή ακρίβεια (της τάξης του δεκάτου του χιλιοστού!) και με ελάχιστα επεμβατική τεχνική fast track, επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί άμεσα και ανώδυνα.

Το ρομπότ στην ορθοπεδική κλινική του Mediterraneo Hospital χρησιμοποιείται από τον διευθυντή χειρουργό ορθοπεδικό Π. Νταγιόπουλο και η εφαρμογή πλεονεκτεί στα παρακάτω:

 • Πριν το χειρουργείο, η αναγνώριση και η ακριβής μέτρηση των ανατομικών λεπτομερειών των ασθενών δίνει την προβλεψιμότητα στο χειρουργό να σχεδιάζει στο χιλιοστό κάθε βήμα της επέμβασης.
 • Η προεγχειρητική αυτή απεικόνιση οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου, στην επιλογή του σωστού υλικού που ταιριάζει με την ιδιαίτερη ανατομία του κάθε ασθενή, αλλά κυρίως στην πρόβλεψη δύσκολων και ειδικών περιπτώσεων.
 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ρομποτικός βραχίονας, κινείται με λεπτομέρεια και ακρίβεια χιλιοστού, ακολουθώντας το χέρι του γιατρού και δείχνοντας του, την ακριβή θέση που πρέπει να γίνουν οι χειρουργικοί χειρισμοί ώστε να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα της επέμβασης που σχεδιάστηκε.
 • Μετά το πέρας της εμφύτευσης των υλικών της πρόθεσης, ο ρομποτικός έλεγχος κάνει εκείνη ακριβώς την στιγμή επαλήθευση πως η επέμβαση έγινε ακριβώς όπως σχεδιάστηκε, τα υλικά μπήκαν σωστά, ο άξονας του ποδιού είναι ο επιθυμητός και η κίνηση είναι πλήρης και άριστη.
Με λίγα λόγια το ρομπότ βοηθά το χειρουργό τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επέμβαση, στην επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος.

Η διαφορά του ρομπότ ROSA είναι πως υποστηρίζει τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης με χαρακτηριστικά που βοηθούν τις εκτομές των οστών, αλλά κυρίως στην αξιολόγηση της κατάστασης των μαλακών ιστών για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος διεγχειρητικά χωρίς τον τραυματισμό γειτονικών μυών και τενόντων.

Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου συστήματος έχει ως επίκεντρο τον χειρουργό και προσαρμόζεται στην τεχνική του αφήνοντας έτσι ελευθερία στην ανθρώπινη παρέμβαση, αν αυτή διαπιστωθεί αναγκαία, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής πράξης.

Η ρομποτική χειρουργική πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα, και βοηθά το χειρουργικό χέρι. Είναι σαν το παράδειγμα ενός αεροπλάνου που κινείται χωρίς όργανα, αλλά μόνο με έναν έμπειρο πιλότο, ή σαν ένα αεροπλάνο που κινείται χωρίς πιλότο αλλά μόνο με ένα μηχάνημα ακριβείας. Καμία από τις δύο λύσεις δεν θα ήταν επιθυμητή, αλλά αντίθετα αυτό που θέλουμε είναι το πάντρεμα των δύο: την ακρίβεια του ρομπότ στη διάθεση ενός έμπειρου χειρουργικού χεριού. Το ρομπότ χρειάζεται τον χειρουργό, και ο σύγχρονος χειρουργός χρειάζεται την ακρίβεια του ρομπότ.

Ανακεφαλαιώνοντας συνοπτικά:

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής 

 • Προετοιμασία της επέμβασης στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας συλλογή εξατομικευμένων δεδομένων για τον κάθε ασθενή τα οποία προκύπτουν από τις εξετάσεις του. Ο χειρουργός μπορεί επίσης και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να συμβουλευτεί αυτές τις εικόνες, να κάνει νέες μετρήσεις και να αξιολογήσει σε πραγματικό χρόνο το εύρος κίνησης.
 • Ατραυματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος εξαιτίας της ακρίβειας των κινήσεων.
 • Μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Λιγότερος μετεχγειρητικός πόνος.
 • Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 • Ταχύτερη ανάρρωση.
 • Μικρότερες τομές.
 • Δυνατότητα πραγματοποίησης δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με μεγάλη δεξιότητα και ακρίβεια.

Το ρομποτικό σύστημα ROSA αποτελεί τεχνολογία αιχμής στα χέρια ειδικά πιστοποιημένων χειρουργών (ρομποτικοί χειρουργοί) και της ομάδας τους.

 

ΠΓ Νταγιόπουλος
Πιστοποιημένος Χειρουργός Ορθοπεδικός με Ρομποτική Χειρουργική

Τι είναι τα νέα πρωτόκολλα ‘fast-track’ στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

December 3, 2018 | By |

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ασθενών που έχουν ανάγκη να πραγματοποιήσουν αρθροπλαστική και να επιστρέψουν γρήγορα σε αυξημένη δραστηριότητα, μας έχει οδηγήσει στην ανεύρεση νέων μεθόδων και τεχνικών, ώστε το χρονικό αυτό διάστημα μεταξύ της επέμβασης και της επιστροφής στην πλήρη δραστηριότητα, να είναι πολύ μικρό.

Η σμίκρυνση αυτού του διαστήματος αλλά και της συνολικής θα μπορούσαμε να πούμε «ταλαιπωρίας» του ασθενή από την επέμβαση, αποσκοπούν στην μείωση του χειρουργικού stress πάνω στον ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής κυρίως τρόπους.

– Έχουμε πλέον στο οπλοστάσιο μας νεότερα και καλύτερα υλικά. Η εξέλιξη του τομέα της εμβιομηχανικής μας έχει αποδώσει νεότερα πιο ανθεκτικά υλικά, όπως το κεραμικό, το ζιρκόνιο, το τιτάνιο, αλλά ταυτόχρονα πιο λεπτά και πιο ανθεκτικά υλικά, τα οποία μπορούν να εμφυτευτούν στο σώμα των ασθενών και να έχουν μακροχρόνια επιβίωση μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

– Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία των υλικών των προηγούμενων δεκαετιών με τα αποτελέσματα τους, ο σχεδιασμός των νεότερων υλικών έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να χειρουργούμε με υλικά διαφορετικά για κάθε ασθενή, διαφορετικά για άνδρες ή γυναίκες, σεβόμενοι πάντα και προσπαθώντας να επαναδημιουργήσουμε τη φυσιολογική ανατομία του ασθενή.

–  Η βελτίωση των υπάρχοντων και η ανεύρεση νέων χειρουργικών προσπελάσεων διαμέσου των οποίων φτάνουμε στην ανατομική περιοχή. Αυτό γίνεται με την ύπαρξη μικρότερων τομών (στις περισσότερες περιπτώσεις σε λεπτούς ασθενείς δεν ξεπερνούν τα λίγα εκατοστά), αλλά κυρίως με την χρήση τομών που διαπερνούν το διάστημα μεταξύ των μυών  χωρίς να τους κόβουν ή να τους τραυματίζουν. Ποιο είναι το όφελος από αυτό; Η μείωση της αιμορραγίας (με εξάλειψη της ανάγκης μετάγγισης), η γρηγορότερη κινητοποίηση (άμεσα από την ίδια ημέρα) και η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

– Η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών δεν σταματά εδώ, αφού έχουν πλέον τη δυνατότητα με την χρήση υπολογιστών της πραγματοποίησης ενός λεπτομερή προεγχειρητικού ελέγχουν και του σχεδιασμού ειδικών προθέσεων που μπορούν να παραγγελθούν ειδικά και μοναδικά για κάθε ασθενή.

– Η μη χρησιμοποίηση ραμμάτων που χρειάζονται αφαίρεση, η μη χρησιμοποίηση παροχετεύσεων που απαιτούν αφαίρεση και η σωστή εκπαίδευση των ασθενών από πριν την επέμβαση για την εξέλιξη της πορείας τους, καθιστούν ικανή την έξοδο των περισσότερων ασθενών από την επόμενη ημέρα.

– Η άμεση κινητοποίηση από την πρώτη ημέρα βοηθά κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου, την ενδυνάμωση αλλά και στην πρόληψη ενάντια στις θρομβώσεις των φλεβών.

Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είναι τα κύρια σημεία που καθιστούν εφικτή την άμεση κινητοποίηση των χειρουργημένων πριν λίγων ωρών ασθενών. Με τους τρόπους αυτούς η διάρκεια και το κόστος νοσηλείας μειώνονται, ο χρόνος που οι ασθενείς μένουν μακριά από τους οικείους τους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) επίσης μειώνεται στο ελάχιστο, και μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο σπίτι τους και στην καθημερινότητά τους.

Είναι ωραίο να θεραπευεις ασθενείς που έως χθες υπέφεραν. Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γονατος. Μια ημέρα νοσηλείας… Την επόμενη ημέρα εξιτήριο:

Posted by Dr Panagiotis G. Ntagiopoulos, Orthopaedic Surgeon on Saturday, 17 December 2016

Δέκα μέρες μετά από ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστικη fast-track.

ΠΓ Νταγιόπουλος
Διευθυντής Χειρουργος Ορθοπαιδικος
Mediterraneo Hospital
2107212077
6937351262

Βιογραφικό

Posted by Dr Panagiotis G. Ntagiopoulos, Orthopaedic Surgeon on Thursday, 8 February 2018

Παναγιώτης Γ Νταγιόπουλος, MD, PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθυντής Χειρουργός Ορθοπεδικός Mediterraneo Hospital
2opinion.gr/ntagiopoulosgr

Νέες ατραυματικές τεχνικές αρθροπλαστικής γόνατος

October 31, 2018 | By |

Με μεγάλη μας χαρά σήμερα χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα [αλλά έχουμε εφαρμόσει πολλές φορές στο εξωτερικό ] μια νέα αρθροπλαστική με δυνατότητα πλήρους εξατομίκευσης και εφαρμογής “στα μέτρα του ασθενή” με την παραγγελία των υλικών, και με έναν νέο σχεδιασμό με κινούμενο liner και χαμηλό profile για την μακροβιότερη επιβίωση των υλικών της αναίμακτης αρθροπλαστικής. Ευχαριστούμε όλη τη χειρουργική ομάδα, αλλά ευχαριστούμε κυρίως την 86χρονη ασθενή μας, που το απόγευμα περπάτησε .

Αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού με νέες ατραυματικές τεχνικές.

October 15, 2018 | By |

Ο σημαντικότερος σύνδεσμος που προσδίδει σταθερότητα στο γόνατο είναι ο πρόσθιος χιαστός. Ο σύνδεσμος αυτός είναι ένας μικρός (διαμέτρου κατά μ.ο. 8 mm) σύνδεσμος στο κέντρο του γόνατος. Είναι απαραίτητος για την στροφική σταθερότητα του γόνατος, και τον χρειαζόμαστε σε αθλητισμό ή σε κινήσεις που το γόνατο κάνει κινήσεις στροφής (pivot). Η ρήξη του, μερική ή ολική, οδηγεί σε ανεπάρκεια του γόνατος σε στροφικές δυνάμεις και σε αδυναμία πραγματοποίησης ορισμένων κινήσεων. Συνεπώς, σε ασθενείς που έχουν αδυναμία σε ορισμένες δραστηριότητες, σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα γόνατα τους στην εργασία τους καθώς και σε νέους ασθενείς, προτείνουμε την αποκατάσταση της βλάβης αυτής.

Η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, έχει προσθέσει στο οπλοστάσιο μας μια νέα μέθοδο η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού στα παιδιά, αλλα τελικά εφαρμόζεται και στους ενήλικες. Μέχρι πριν, το μόσχευμα που χρησιμοποιούσαμε για να αποκαταστήσουμε τον χιαστό σύνδεσμο, συνήθως αποτελούταν από 2 τένοντες της πίσω περιοχής του γόνατος (τους hamstrings). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε 2 από τους 3 τένοντες της περιοχής, με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντικό μέρος της δύναμης του γόνατος, και να απαιτείται σημαντικό διάστημα αποκατάστασης για την ενδυνάμωση τους. Επιπλέον, οι παλαιότερες τεχνικές περιελάμβαναν τη δημιουργία τούνελ μέσα από το οστό της κνήμης και του μηρού, τμήμα των οποίων “γέμιζε” από το νέο μόσχευμα, αλλά ένα τμήμα τους δεν περιείχε κάτι, και παρέμενο κενό – υπήρχε δηλαδή μια μικρή οστική απώλεια.

Στην προσπάθεια να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δημιουργήσαμε μια νέα τεχνική που έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Προσλαμβάνεται για το νέο μόσχευμα 1 από τους 3 τένοντες και όχι 2. Το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζεται πολύ λιγότερο η περιοχή των οπίσθιων μηριαίων, να απαιτείται λιγότερο διάστημα και προσπάθεια για την αποκατάσταση τους, οι οποίοι (τένοντες) είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε δρομείς, στην ταχύτητα, στους ποδοσφαιριστές κλπ.

2) Επειδή η δημιουργία των μικρών πλέον (μήκους 15-20 mm) τούνελ μέσα στο οστό γίνεται με μια τεχνική που ονομάζουμε ‘all-inside’, δεν υπάρχουν μετά την τοποθέτηση και στήριξη του μοσχευματος, κανένας κενός χώρος με «άδειο» οστό. Επίσης δεν αφαιρείται οστό που απλά αφαιρείται ώστε να διευκολύνει την εισοδο του μοσχεύματος, αφού πλέον το μόσχευμα εισέρχεται στο γόνατο από την μικρή τρύπα της αρθροσκόπησης.

3) Όπως αρχικά τονίσθηκε, η τεχνική αυτη all-inside εχει το πλεονέκτημα της μη δημιουργιας τρυπών – τούνελ στο οστό, με αποτέλεσμα να μην επηρρεάζονται οι επιφυσιακές πλάκες στα παιδιά. Οι πλάκες αυτες ειναι 2 σημαντικές περιοχές στο γόνατος, στις οποίες οφείλεται η περαιτέρω ανάπτυξη του οστού. Συνεπώς με την τεχνική αυτή μπορούμε, και μάλιστα είμαστε πιο επιθετικοί στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κακώσεων αυτών στα παιδιά, τα οποία είναι ένας πολύ ευαίσθητος πληθυσμός που θέλει άμεση αποκατάσταση της ρήξης χιαστού, δεδομένου πως ένα παιδί δεν μπορεί να συμμορφωθεί με οδηγίες αποφυγής του αθλητιμού ή των στροφικών δραστηριοτήτων.

Με την βοήθεια όλων αυτών των νέων τεχνικών είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με μια ατραυματική τεχνική, ένα πολύ ισχυρό μόσχευμα, για κάθε ηλικία, που απαιτεί μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας και η δυσπλασία της τροχιλίας

February 23, 2014 | By |

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας οφείλεται σε 4 κυρίως ανατομικούς παράγοντες. Read More

Το πόδι του χορευτή και της χορεύτριας

February 23, 2014 | By |

Πολλές από αυτές τις παθήσεις είναι «μοναδικές» για τις χορεύτριες και του χορευτές, αλλά παρουσιάζονται επίσης και σε μη επαγγελματίες.  Επίσης, η αύξηση των ερασιτεχνών χορευτών τατελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε αύξηση των παρακάτω παθήσεων. Read More

Σύνδρομο της οπίσθιας πρόσκρουσης – τρίγωνο οστάριο (os trigonum syndrome)

February 23, 2014 | By |

Η ακραία θέση του ποδιού στην πελματιαία και ραχιαία κάμψη μπορεί να οδηγήσει και στο πιο συχνό σύνδρομο της οπίσθιας πρόσκρουσης λόγω της ύπαρξης του τρίγωνου οσταρίου (os trigonum syndrome). Το τρίγωνο οστάριο είναι ένα επικουρικό οστό ) μεταξύ πτέρνας και αστραγάλου. Η ακράια και επαναλαμβανόμενη θέση του ποδιού σε πελματιαία κάμψη συμβαίνει συχνά σε χορευτές. Read More

Βλαισό μεγάλο δάκτυλο ή «κότσι» του ποδιού

February 23, 2014 | By |

To βλαισό μεγάλο δάκτυλο των ενηλίκων, κοινώς “κότσι”, είναι μια συνηθισμένη αιτία επίσκεψης των γυναικών στον ορθοπαιδικό. Πρόκειται για την παραμόρφωση εκείνη που περιλαμβάνει την προς τα έξω απόκλιση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Read More

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Πρέπει να χειρουργηθώ ή όχι;

February 23, 2014 | By |

Πολλοί ασθενείς έρχονται στην εξέταση γνωρίζοντας ότι έχουν ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, αλλά θέλοντας να μάθουν τη γνώμη ενός ειδικού σχετικά με την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Για να γίνει περισσότερο κατανοητή όμως η απάντηση, πρέπει να είναι γνωστά ορισμένα δεδομένα. Read More

Ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: ποιό μόσχευμα, ποιά τεχνική

February 23, 2014 | By |

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πλέον μια πολύ συχνή αιτία προσέλευσης ασθενών στο ορθοπαιδικό ιατρείο. Η επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρκετά συχνά, αλλά παραμένει μια επέμβαση με υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας, που πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς γόνατος. Read More