Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Τι είναι τα νέα πρωτόκολλα ‘fast-track’ στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

December 3, 2018 | By |

Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ασθενών που έχουν ανάγκη να πραγματοποιήσουν αρθροπλαστική και να επιστρέψουν γρήγορα σε αυξημένη δραστηριότητα, μας έχει οδηγήσει στην ανεύρεση νέων μεθόδων και τεχνικών, ώστε το χρονικό αυτό διάστημα μεταξύ της επέμβασης και της επιστροφής στην πλήρη δραστηριότητα, να είναι πολύ μικρό.

Η σμίκρυνση αυτού του διαστήματος αλλά και της συνολικής θα μπορούσαμε να πούμε «ταλαιπωρίας» του ασθενή από την επέμβαση, αποσκοπούν στην μείωση του χειρουργικού stress πάνω στον ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται με τους εξής κυρίως τρόπους.

– Έχουμε πλέον στο οπλοστάσιο μας νεότερα και καλύτερα υλικά. Η εξέλιξη του τομέα της εμβιομηχανικής μας έχει αποδώσει νεότερα πιο ανθεκτικά υλικά, όπως το κεραμικό, το ζιρκόνιο, το τιτάνιο, αλλά ταυτόχρονα πιο λεπτά και πιο ανθεκτικά υλικά, τα οποία μπορούν να εμφυτευτούν στο σώμα των ασθενών και να έχουν μακροχρόνια επιβίωση μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε.

– Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία των υλικών των προηγούμενων δεκαετιών με τα αποτελέσματα τους, ο σχεδιασμός των νεότερων υλικών έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να χειρουργούμε με υλικά διαφορετικά για κάθε ασθενή, διαφορετικά για άνδρες ή γυναίκες, σεβόμενοι πάντα και προσπαθώντας να επαναδημιουργήσουμε τη φυσιολογική ανατομία του ασθενή.

–  Η βελτίωση των υπάρχοντων και η ανεύρεση νέων χειρουργικών προσπελάσεων διαμέσου των οποίων φτάνουμε στην ανατομική περιοχή. Αυτό γίνεται με την ύπαρξη μικρότερων τομών (στις περισσότερες περιπτώσεις σε λεπτούς ασθενείς δεν ξεπερνούν τα λίγα εκατοστά), αλλά κυρίως με την χρήση τομών που διαπερνούν το διάστημα μεταξύ των μυών  χωρίς να τους κόβουν ή να τους τραυματίζουν. Ποιο είναι το όφελος από αυτό; Η μείωση της αιμορραγίας (με εξάλειψη της ανάγκης μετάγγισης), η γρηγορότερη κινητοποίηση (άμεσα από την ίδια ημέρα) και η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου.

– Η χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών δεν σταματά εδώ, αφού έχουν πλέον τη δυνατότητα με την χρήση υπολογιστών της πραγματοποίησης ενός λεπτομερή προεγχειρητικού ελέγχουν και του σχεδιασμού ειδικών προθέσεων που μπορούν να παραγγελθούν ειδικά και μοναδικά για κάθε ασθενή.

– Η μη χρησιμοποίηση ραμμάτων που χρειάζονται αφαίρεση, η μη χρησιμοποίηση παροχετεύσεων που απαιτούν αφαίρεση και η σωστή εκπαίδευση των ασθενών από πριν την επέμβαση για την εξέλιξη της πορείας τους, καθιστούν ικανή την έξοδο των περισσότερων ασθενών από την επόμενη ημέρα.

– Η άμεση κινητοποίηση από την πρώτη ημέρα βοηθά κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου, την ενδυνάμωση αλλά και στην πρόληψη ενάντια στις θρομβώσεις των φλεβών.

Τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είναι τα κύρια σημεία που καθιστούν εφικτή την άμεση κινητοποίηση των χειρουργημένων πριν λίγων ωρών ασθενών. Με τους τρόπους αυτούς η διάρκεια και το κόστος νοσηλείας μειώνονται, ο χρόνος που οι ασθενείς μένουν μακριά από τους οικείους τους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) επίσης μειώνεται στο ελάχιστο, και μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο σπίτι τους και στην καθημερινότητά τους.

Είναι ωραίο να θεραπευεις ασθενείς που έως χθες υπέφεραν. Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γονατος. Μια ημέρα νοσηλείας… Την επόμενη ημέρα εξιτήριο:

Posted by Dr Panagiotis G. Ntagiopoulos, Orthopaedic Surgeon on Saturday, 17 December 2016

Δέκα μέρες μετά από ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστικη fast-track.

ΠΓ Νταγιόπουλος
Διευθυντής Χειρουργος Ορθοπαιδικος
Mediterraneo Hospital
2107212077
6937351262

Βιογραφικό

Posted by Dr Panagiotis G. Ntagiopoulos, Orthopaedic Surgeon on Thursday, 8 February 2018

Παναγιώτης Γ Νταγιόπουλος, MD, PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθυντής Χειρουργός Ορθοπεδικός Mediterraneo Hospital
2opinion.gr/ntagiopoulosgr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail