Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

January 23, 2014 | By |

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να είναι πρωτοπαθής  ή δευτεροπαθής όταν σχετίζεται με άλλα υποκείμενα νοσήματα ή προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η διαταραχή του μηχανικού άξονα φόρτισης του σκέλους, το αυξημένο σωματικό βάρος, προηγούμενα κατάγματα-εξαρθρήματα της άρθρωσης κλπ.

Οι συχνότερα προσβαλλόμενες

από οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεις είναι το γόνατο και το ισχίο. Τα κλινικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος πρέπει να διαχωρίζονται από μικρά επεισόδια έξαρσης του πόνου που υποχωρούν με απλά αναλγητικά. Είναι πρωταρχικής σημασίας η ακτινολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης, ο αποκλεισμός άλλων πιθανών διαγνώσεων, καθώς και η αναζήτηση επιπλέον παθολογίας που συνεισφέρει στην κλινική εικόνα του ασθενή, όπως παθολογία από το ισχίο ή την σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να είναι αναμενόμενη και η ανάλογη βελτίωση μετά την επέμβαση στο γόνατο.

Οι συχνότερα προσβαλλόμενες από οστεοαρθρίτδα αρθρώσεις είναι το γόνατο και το ισχίο.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια μη αντιστρεπτή νόσος της οποίας η αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Δεν υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα χορηγούμενα από του στόματος ή άμεσα εγχεόμενα στην άρθρωση που να σχετίζονται με την υποστροφή ή τη διακοπή της εξέλιξης της νόσου, παρά μόνο με την προσωρινή συμπτωματική αγωγή, δηλ. την ανακούφιση από τον πόνο. Από την άλλη πλευρά, ένας ασθενής οδηγείται στην χειρουργική επέμβαση όταν η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος έχει δραματικά περιορίσει τις δραστηριότητές του και όταν τα επεισόδια πόνου είναι καθημερινά. Αν και τα τελευταία χρόνια, οι χειρουργοί ορθοπαιδικοί έχουμε νέα όπλα στην φαρέτρα μας, η πιο δημοφιλής χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της νόσου είναι η ολική αρθροπλαστική του γόνατος.

Πλέον, η ολική αρθροπλαστική του γόνατος γίνεται με μικρότερες χειρουργικές τομές απ’ ότι παλαιότερα, σε μικρότερο χρόνο επέμβασης, χωρίς την απαραίτητη ανάγη μετάγγισης, και με ταχύτερη αποκατάσταση. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση των χειρουργικών μας τεχνικών γύρω από την ολική αρθροπλαστική του γόνατος και τις τεχνικές με ελάχιστο τραυματισμό των μυών της περιοχής, δηλ. του τετρακέφαλου μηριαίου. Οι ατραυματικές αυτές τεχνικές miniinvasive surgery αυτές επιτρέπουν στον ασθενή την άμεση βάδιση και στήριξη και την ταχύτερη φυσική αποκατάταση.

Επίσης, τα υλικά και οι προθέσεις που χρησιμοποιούμε πλέον σήμερα, αποτελούν από κράμματα χρωμιο-κοβαλτίου με ενδιάμεσα ένα ένθετο πολυαιθυλενίου, που εγγυώνται τη μακροχρόνια επιβίωση και άριστη λειτουργία της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Σχεδόν 300,000 αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. και αφορούν στην αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου και οστού από την οστεοαρθρίτδα με νέες μεταλλικές προθέσεις. Πρόκειται για μια συνηθισμένη αλλά σημαντική χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να πραγματοποιθεί με γενική η ραχιαία αναισθησία, απαιτεί 3-4 μερικές ημέρες νοσηλείας μέχρι την κινητοποίηση και την έξοδο του ασθενή από το νοσοκομείο με τη χρήση ενός περιπατητήρα. Σκοπός της αρθροπαλστικής του γόνατος είναι να αποδώσει στον ασθενή μετά από ένα διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών ένα ανώδυνο, σταθερό και λειτουργικού εύρους κίνησης γόνατο με το οποίο γίνονται όλες οι δραστηριότητες της καθημερινότας, έως και ελαφρια άθληση. ‘Ενας από τους σημαντικότερους κλάδους έρευνας στην ορθοπαιδική, η τριβολογία,  είναι από καιρό στραμμένος πάνω σε αυτή τη μελέτη της μακροχρόνιας αντοχής και συμπεριφοράς όλως αυτών των χρησιμοποιούμενων υλικών στις αρθροπλαστικές, με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών διαθέσιμων επιλογών για κάθε περίπτωση και με τεκμηριωμένα άριστα μακροχρόνια αποτελέσματα πέραν της 15ετίας από την πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail